Molen Maria-Antoinette

De Maria-Antoinette is een houten achtkante windmolen nabij de Kulert aan de Zeilbergsestraat te Zeilberg.

De molen is in 1847 gebouwd als middenmolen van een driegang te Wateringen. De identieke ondermolen staat nu als windmolen De Hoop te Elspeet.

In Zeilberg stond al eerder een windmolen, en wel de in 1876 aangekochte Zuidplasmolen uit Waddinxveen. Deze brandde echter af in 1892, waarop de huidige molen werd aangekocht en in 1893 als beltmolen in Zeilberg werd herbouwd. Hier krijgt de Maria-Antoinette haar definitieve bestemming. Na een ingrijpende verbouwing staat er in de Zeilberg een olie- en graanmolen.

In 1905 kocht Klaas Goossens de molen voor 6.300 gulden. Zijn enige kind en aankomend molenaar Johannes Antonius Josephus, overleed al op 25 jarige leeftijd. Nu er geen erfopvolger meer was besloot Klaas Goossens vrij snel na het overlijden van zijn zoon in 1934 om de Zeilbergse molen voor 3.000 gulden te verkopen aan de Sint Vincentiusvereniging.

De molen is lange tijd een beleggingsobject geweest van deze Sint Vincentiusvereniging, die de katholieke armenzorg behartigde. Pas in 1959 krijgt de molen zijn huidige naam. Piet van Aarssen is dan de eigenaar en noemt hem naar zijn overleden dochter Maria-Antoinette. In 1964 werd de molen gerestaureerd, waarbij het dakleer door riet werd vervangen.

In 2004 is de molen aangekocht door Excelsior Zeilberg en in 2012 is de molen geheel gerestaureerd. Op 7 oktober 2012 is de molen heropend en sindsdien is deze elke woensdag- en zaterdagmiddag geopend en wordt de molen beheerd door onze molenaar Toon Seijkens.

In 2018 staat de molen 125 jaar in de Zeilberg.